· 

Duurzaam ontwerpen deel 2

foto van een mockup van een mooie huisstijl van Pro de Baander in Amersfoort - en je ziet een Logo, briefpapier - webdesign - visitekaartjes - flyers - stageboek - schoolboekje

Wat doet de grafische branche?

 

Wat kan de grafische branche doen om de voetafdruk op de aarde zo groen mogelijk te zetten en wat kunnen wij doen, als grafisch bedrijf, om onze vingerprint toch creatief te kunnen en zo duurzaam mogelijk achter te laten? Als je deel1 nog niet gelezen hebt? Doe dat dan nog even, er zit iets van een opbouw in het verhaal. ;-)

  

 

Wat kunnen de drukkers doen om aan de eisen van de tijd te voldoen?

 

On-demand printen

Door printopdrachten slim te combineren, wordt er efficiënter omgegaan met inkt, papier en andere materialen. Met als gevolg: veel minder afval.

 

Afval scheiden

Drukkers kunnen afval minimaliseren door het recyclen van papierafval, inktresten en andere materialen. Het verminderen van afvalstromen kan de impact op het milieu verminderen en kosten besparen.

 

Duurzame keuze

Bij veel artikelen duurzame opties aanbieden, die niet veel duurder zijn en dus ook vriendelijk blijven voor de klanten.  

 

Keurmerken

Ruim 90% van het papier dat we gebruiken is FSC®-gecertificeerd. Ook vind je textiel en relatiegeschenken met het OEKO-TEX® en Amfori-keurmerk®.

 

Gerecycled papier

Kiezen voor papier dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, zoals FSC-gecertificeerd papier. Het gebruik van gerecycled papier kan ook de vraag naar nieuw houtpulp verminderen en bijdragen aan het verminderen van ontbossing.

 

Milieuvriendelijke inkten

Overschakelen op milieuvriendelijke inkten op basis van plantaardige oliën, zoals soja-inkt of watergedragen inkten. Deze inkten zijn minder schadelijk voor het milieu, omdat ze lagere niveaus van vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten.

 

Energie-efficiëntie

Investeren in energiezuinige apparatuur en technologieën, zoals energiezuinige printers en LED-verlichting. Het optimaliseren van het energieverbruik en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen kan helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. (en dit geldt natuurlijk niet alleen voor drukkers, dit kunnen wij alle ondernemers allemaal met elkaar doen)

  

Waterbeheer

Ook het verminderen van waterverbruik en het implementeren van waterzuiveringstechnieken kunnen drukkers helpen om duurzamer te zijn. Het hergebruik van water in het drukproces en het vermijden van waterverontreiniging kunnen bijdragen aan een betere waterbescherming.

 

Certificeringen en keurmerken

Laten certificeren volgens internationaal erkende milieustandaarden, zoals ISO 14001. Dit toont aan dat ze voldoen aan strikte milieueisen en duurzaamheid serieus nemen.

 

Samenwerking met duurzame leveranciers

Het selecteren van leveranciers die zich inzetten voor duurzaamheid kan de algehele duurzaamheid van de drukkerij verbeteren. Door samen te werken met duurzame papierleveranciers en inktenfabrikanten die verantwoordelijke productiepraktijken hanteren, kan de drukkerij een positieve impact hebben op de toeleveringsketen.

 

Wat doen wij?

Dat brengt mij tot het laatste punt, wijzen naar anderen is makkelijk dus de vraag stellen aan jezelf is beter. Wat doen wij als, Krista Peeters Concepts & Design om onze vingerprint kleurrijk te houden met een duurzaam karakter?

 

Natuurlijk doen wij de standaarddingen zoals afval scheiden, wij hebben een warmtepomp, hebben LED lampen, hebben de thermostaat niet hoog staan en doen als het koud is een extra vest aan. Ook werken bij met partners (drukkers) die zich vol inzetten voor een groene footprint. Bestellen wij altijd FSC-gecertificeerd papier, adviseren wij de klant om niet teveel te laten drukken, doen wij veel online ontwerpen en inspireren wij de klanten met concepten en ideeën die een duurzaam karakter hebben.  Het is dan geweldig als klanten hierin meegaan. Zo proberen wij, samen met onze klanten om ons heel erg bewust te zijn van onze stappen hier op aarde.

 

En wat wij vooral willen is waarde toevoegen aan merken en diensten van onze klanten. Duurzaam ontwerp kan de waarde en geloofwaardigheid vergroten. Onze klanten en de consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en zoeken naar merken die zich inzetten voor positieve verandering. Door duurzame ontwerp-oplossingen aan te bieden, helpen wij onze klanten hun duurzame waarden te communiceren en een sterkere band op te bouwen met hun doelgroep.

 

Positieve impact maken: De Toekomst is kleurrijk, wij kleuren hem samen in!

… is onze slogan die wij vaak gebruiken. Als grafisch bureau heb je de mogelijkheid om een positieve impact te maken met onze ontwerpen. Wij kunnen dus een bijdrage leveren aan bewustwording en gedragsverandering bij zowel klanten als hun doelgroepen. Je kunt mensen inspireren om duurzame keuzes te maken en bijdragen aan een betere wereld.

 

Wil je brainstormen over die kleurrijke toekomst? Benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen?

 

Plan een afspraak in!

De koffie staat klaar.

Tip!

Geef jouw visitekaartje iets extra's! Gebruik bijvoorbeeld groeipapier of maak er een coupon van!


Wij laten graag een kleurrijk vingerafdruk achter op onze opdrachten en op jouw logo! 

 

Wil je eens brainstormen en kijken wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

 

Krista Peeters Concepts & Design 

 

Krista Peeters Concepts & Design 

Stuur ons een berichtje!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Gerelateerde blogs

Duurzaam ontwerpen deel 1

Kennen jullie deze nog? Iconische reclames

Hoe je grafisch ontwerp kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te vergroten


Reactie schrijven

Commentaren: 0