· 

Duurzaam ontwerpen deel 1

Wat zijn de mogelijkheden in materialen?

 

Nadenken over hoe wij duurzamer kunnen ondernemen, hoe kan je je ecologische voetafdruk (in ons geval vingerafdruk ;-) ) verminderen? Hierin staat de grafische branche gelukkig ook niet stil en zijn er tal van opties en mogelijkheden om op een verantwoorde manier mooie dingen te blijven maken.

 

In deze blog inspireren wij je met de opties die er zijn om duurzame materialen te gebruiken, en deze op een creatieve manier te zetten.

Welke voorbeelden zijn er als het gaat om duurzame materialen en wat los je ermee op?

Gerecycled papier

Papier dat is gemaakt van gerecycled materiaal. Dit kan variëren van papier met een bepaald percentage gerecycled vezelmateriaal tot 100% post-consumer gerecycled papier. Door deze optie te gebruiken, verminder je de vraag naar nieuw houtpulp en draag je bij aan het verminderen van ontbossing.

 

FSC-gecertificeerd papier

Het Forest Stewardship Council (FSC) certificeert papier dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dit betekent dat het papier is geproduceerd met respect voor sociale, ecologische en economische aspecten. Door te kiezen voor FSC-gecertificeerd papier, stimuleer je duurzaam bosbeheer.

 

Biologisch afbreekbare materialen

Overweeg het gebruik van biologisch afbreekbare materialen, zoals bioplastic of composteerbaar papier, (je hebt leuke papier soorten met bloemenzaadjes) voor bepaalde toepassingen zoals flyers, kaartjes, verpakkingen enz. Deze materialen breken af zonder schadelijke residuen achter te laten en verminderen de impact op het milieu.

 

Milieuvriendelijke inkten

Traditionele inkt op basis van oplosmiddelen kan schadelijk zijn voor het milieu. In plaats daarvan word er steeds meer gekozen voor milieuvriendelijke inkten op basis van plantaardige oliën, zoals soja-inkt. Deze inkten zijn duurzamer en bevatten minder schadelijke chemicaliën.

 

Herbruikbare materialen

Gebruiken van herbruikbare materialen, zoals whiteboards of krijtborden, voor bepaalde uitingen. Deze materialen kunnen meerdere keren worden gebruikt en verminderen de behoefte aan wegwerpmaterialen.

 

Eco-vriendelijke verpakkingsmaterialen

Gebruik milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, zoals gerecycled karton, composteerbare folie of herbruikbare tassen. Deze materialen verminderen afval en kunnen een positieve indruk achterlaten bij klanten. Er is natuurlijk een grote stap gemaakt door voor events, horeca, etc. geen plastics meer te gebruiken. Als wij dan ook nog zoveel mogelijk gebruik maken van eco vriendelijke opties zou dat natuurlijk mooi zijn.

 

Wil je brainstormen over een kleurrijke, duurzame toekomst? Benieuwd wat wij voor elkaar kunnen betekenen?

 

Plan een afspraak in! De koffie staat klaar.

 


Wij laten graag een kleurrijk vingerafdruk achter op onze opdrachten en op jouw logo! 

 

Wil je eens brainstormen en kijken wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

 

Krista Peeters Concepts & Design 

Stuur ons een berichtje!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Gerelateerde blogs

Duurzaam ontwerpen deel 2

De evolutie van grafisch ontwerp

Het verhaal achter het logo van Nike


Reactie schrijven

Commentaren: 0